Proficiency İTÜ, İTÜ Proficiency

Proficiency İTÜ, İTÜ Proficiency Programı

Proficiency İTÜ, İTÜ Proficiency Hazırlık İçeriği


A. İTÜ Hazırlık sistemi nedir?
B. İTÜ PROFICIENCY sınavı içeriğinde neler var?
   

 

 (Yukarıdaki bilgilerin bir kısmı İTÜ Web sitesinden alınmıştır.)
  

 

B : Sınav İçeriğinde neler var

 İTÜ Proficiency sınavı 3 bölümden oluşur . İlk bölüm olan Use of English bölümünde öğrencilerin akademik düzeyde dilbilgisi ve kelime bilgisi  kaabiliyetlerini ölçmek için hazırlanmış sorular vardır. Toplam 35 tane soru vardır ve her soru 1 puan değerindedir.
 İTÜ Proficiency sınavının ikinci bölüm olan Reading Comprehension bölümünde öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama ve bilmedikleri sözcüklerin anlamını çıkarma becerileri ölçülür. . Toplam 30 tane soru vardır ve her soru 1,5 puan değerindedir.
 İTÜ Proficiency sınavının son bölümü olan Writing bölümünde öğrencilerin verilen bir konu hakkındaki fikirlerini yazılı olarak ifade etme becerileri ölçülür. Öğrencilere 3 veya 5 farklı kompozisyon konusu verilir ve bunlardan bir tanesini seçerek 250-300 kelimelik bir kompozisyon yazması istenir. Bu bölüm 20 puan değerindedir.

 
 

A. İTÜ PROFICIENCY nedir?

İTÜ  küreselleşen ilim dünyasında İTÜ mezunlarının  başarıya ulaşmaları ve küresel dünyanın nimetlerinden yararlanabilmesi için  1997 öğretim yılında zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı ile eğitim planındaki derslerde %30 İngilizce dilinde eğitim uygulaması başlatılmıştır.
Bu yeni  duruma göre, İngilizce ders izleyebilecek  seviyedeki dil bilgisini İTÜ senatosunun onayladığı sınavlardan biri ile belgeleyen veya Yabancı Diller Yüksek okulu tarafından verilen İngilizce Yeterlilik Sınavında (Proficiency Exam) başarılı olan öğrenciler direk  üniversite eğitimine başlarken, bu sınavda başarılı olamayanlar Yabancı Diller Yüksek okulu’na devam etmek zorundadırlar .
Zira, İTÜ’de lisans eğitimine devam edebilmenin ön koşulu İngilizce diline, bu dilde verilen dersleri izleyecek, sözlü ve yazılı iletişim kurabilecek , yayınları anlayabilecek ve onlardan yararlanabilecek düzeyde hakim olmaktır.
Hazırlık programındaki öğrencilerin bir dönemde başarı kazanma  şansları vardır. İlk yarıyıl sonunda ortalaması %50 olan A (İleri düzey sınıflar) grubu öğrencileri ve %80 olan B (Orta düzey sınıflar) grubu öğrencileri, Ocak ayındaki ( Proficiency )Yeterlilik Sınavı’na  girerler. Bu sınavdan %60 ve üstü puan alarak başarı sağlayanlar, 2. Yarıyılda kendi fakültelerinde lisans eğitimine başlarlar. %60 barajının geçmeyi başaramayanlar  ise hazırlık okulundaki derslerine devam ederler. C ve D (Başlangıç düzeyindeki sınıflar) grubu öğrencileri ilk yarıyıl sonundaki Proficiency ) Yeterlilik Sınavı’na katılamazlar. İTÜ Proficiency sınavı yılda dört kez olmak üzere: Eylül, Ocak, Haziran ve Temmuz aylarında yapılır .